cultuur

Nieuwslezer Williams toch geschorst: wat heeft hij misdaan?

Door Shari Deira - 11 februari 2015

De geroemde Amerikaanse nieuwslezer Brian Williams is voor een half jaar geschorst vanwege een intern onderzoek naar de leugens die hij had verspreid. Tijdens zijn schorsing krijgt Williams niet betaald.

De schorsing gaat per direct in, laat NBC News weten. ‘We hebben Brain op de hoogte gebracht van onze beslissing. Lester Holt zal als vervanger aanblijven bij het NBC Nightly News,’ laat directeur Deborah Turness van NBC News weten.

Oorlog

De 55-jarige Williams is een beroemde Amerikaanse nieuwslezer, die al sinds 2004 het NBC Nightly News presenteert. NBC Nightly News is met elke avond bijna negen miljoen kijkers, het best bekeken journaal van de Verenigde Staten.

In 2007 stond Williams op plek 21 in de top-100 van meest invloedrijke artiesten en entertainers van het weekblad Time. Voor zijn baan bij NBC News krijgt Williams ongeveer 10 miljoen dollar per jaar.

Afgelopen week raakte de nieuwslezer in opspraak nadat hij had gelogen over gebeurtenissen in Irak tijdens de oorlog in 2003. Brian Williams zei dat hij in en helikopter had gezeten, die onder vuur was genomen.

Hij vertelde het verhaal op 30 januari toen hij voor een item samen met de gepensioneerde sergeant-majoor Tim Terpak naar een wedstrijd ging van de New York Rangers. De 18.000 bezoekers van de wedstrijd in Madison Square Garden gaven de veteraan tijdens de wedstrijd een staande ovatie. Williams vertelde toen het verhaal over de helikopter die werd beschoten.

Fout

Het verhaal van Brian Williams werd tegengesproken door Irak-veteranen, waarna de nieuwslezer zelf toegaf dat het verhaal niet klopte. ‘Ik heb er niet opzettelijk voor gekozen om deze fout te maken,’ zei Williams in een interview met het militaire dagblad Stars and Stripes.

‘Omdat ik wist dat we allemaal onder vuur waren genomen, ging ik ervan uit dat alle toestellen beschadigd waren. Ik weet niet waardoor ik het ene toestel met het andere verwarde.’

Het was in januari overigens niet de eerste keer dat Williams het verhaal vertelde. In 2003 sprak hij er al over en naarmate de jaren vorderden, groeide zijn rol in het voorval.

Hoewel de nieuwszender Williams niet meteen schorste, nam hij zelf al een stap terug. ‘Het is me pijnlijk duidelijk geworden dat ik nu te veel onderdeel van het nieuws ben,’ zei Williams. Inmiddels bestaan er ook twijfels over andere verhalen van Brian Williams.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.