cultuur

Star Trek-acteur Leonard Nimoy (‘Mister Spock’) overleden

Door Tom Reijner - 27 februari 2015

De Amerikaanse acteur Leonard Nimoy, wereldberoemd geworden als Mister Spock in de serie Star Trek, is vrijdag gestorven. Nimoy, in de serie getooid met puntige oren, is 83 jaar geworden.

De acteur was eerder deze week opgenomen in het ziekenhuis vanwege een ernstige longziekte, melden verschillende Amerikaanse media.

Puntige oren

Met zijn puntige oren was hij een van de bekendste opvarenden van het sterrenschip Enterprise in de sciencefictionserie. Naast zijn acteerwerk maakte hij ook verschillende producties, schreef hij boeken en regisseerde hij een aantal films.

Nimoy speelde de half-Vulcan (half buitenaards en half menselijk) Mister Spock in de eerste serie van Star Trek (1966-1969). Hij kreeg drie Emmy Awards voor die rol. Nimoy leende daarna zijn stem vervolgens in de animatieserie Star Trek: The Animated Series en was in de jaren negentig te zien in twee afleveringen van Star Trek: The Next Generation.

Nimoy kreeg ook bekendheid als de melkboer Tevje in de musical Fiddler on the Roof, in Nederland bekend als Anatevka. Van 1969 tot 1971 speelde hij de spion Paris in de populaire tv-serie Mission Impossible.
http://www.youtube.com/watch?v=6zwbSDpROm8?feature=player_detailpage

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.