cultuur

Actrice Lisa Smit (21): ‘Geen auditie hoeven doen, schept een band’

Door Pim Brasser - 31 maart 2015

Actrice Lisa Smit had hoofdrollen in TBS (2008) en de Duitse film Quellen des Lebens (2013). Ze is te zien in het BNN-programma De Zeven Zeeën en op het filmfestival van Cannes in de korte film De laatste dag van de zomer (2014). Ze studeert literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam.

Wat zou je willen veranderen?
Dat je auditie moet doen voor een rol. Het schept een vertrouwensband als de regisseur uitgaat van wat ik al heb gedaan, en op basis daarvan met me in gesprek gaat.

Wat is je favoriete film?
De Noorse film Oslo, 31. august (2011), over een afgekickte heroïneverslaafde die zijn oude leven probeert op te pakken.

Beste advies?
Bewandel niet altijd de platgetreden paden. De meeste Nederlandse acteurs volgen de Toneelschool, waar ze allemaal dezelfde manier van acteren aanleren. Daarom koos ik een studie die geen direct verband heeft met acteren.

Over vijf jaar…
Ben ik fulltime-actrice in de Europese arthousewereld. Ik vind commerciële films vaak toch minder uitdagend. Voor een internationale carrière zal ik wel mijn talen wat moeten bijspijkeren.

Elsevier nummer 14, 4 april 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.