cultuur

Bij hoge uitzondering toegankelijk: het châtelet van Kasteel de Haar

Door Pim Brasser - 23 maart 2015

Tot 31 mei kunnen bezoekers een kijkje nemen in het châtelet, dat, anders dan het grote kasteel, gewoonlijk niet toegankelijk is voor publiek.

Baron Etienne van Zuylen van Nijevelt van de Haar had geld, maar niet genoeg om de ruïne die kasteel de Haar was geworden weer op te bouwen. Totdat hij trouwde met de Franse Hélène, afstammeling van de bankiersfamilie Rothschild.

Architect Pierre Cuypers (Rijksmuseum) was er van 1892 tot 1912 mee bezig, maar het resultaat mocht er zijn: tweehonderd kamers, waaronder de balzaal met prachtige wandtapijten, en de indrukwekkende ontvangsthal in Cuypers’ neogotische stijl.

Bouwplaats

Wonen in het kasteel kost alleen aan stookkosten al 200 euro per dag. Daarom gebruikt de familie Van Zuylen sinds de jaren vijftig het ernaast gelegen châtelet (‘kasteeltje’) als verblijf. Toch is ook dat niet klein: als de kinderen verstoppertje speelden, deden ze dat op een specifieke verdieping. In het hele châtelet kon je je dagenlang verschuilen zonder ontdekt te worden.

Tot 31 mei kunnen bezoekers een kijkje nemen in het châtelet, dat, anders dan het grote kasteel, gewoonlijk niet toegankelijk is voor publiek. Sommige kamers zijn een bouwplaats, maar andere precies zoals ze vanaf juni weer worden bewoond.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.