cultuur

Blurred Lines plagiaat Marvin Gaye? Oordeel zelf

Door Shari Deira - 11 maart 2015

Al bijna twee jaar steggelen de nabestaanden van de overleden zanger Marvin Gaye met artiesten Robin Thicke en Pharrell Williams over de wereldberoemde hit Blurred Lines. En nu is de familie van Gaye in het gelijk gesteld.

Een jury heeft bepaald dat de twee artiesten 7,4 miljoen dollar (6,93 miljoen euro) moeten overmaken aan de nabestaanden van Marvin Gaye.

Vonnis

Delen van Blurred Lines zouden te veel lijken op Got to Give it Up, een nummer dat werd geschreven en gezongen door Marvin Gaye. Hij bracht het nummer uit in maart 1977 en het was een wereldwijd succes. Got to Give it Up stond in verschillende hitlijsten bovenaan.

Nona Gaye, de dochter van Marvin Gaye, huilde in de rechtszaal toen het vonnis werd voorgelezen. ‘Nu voel ik me vrij. Vrij van Pharrell Williams en Robin Thicke’s ketens en de leugens die zij hebben verspreid.’

Het bedrag is opgebouwd uit 4 miljoen dollar daadwerkelijke schade, en 3,4 miljoen dollar vanwege schending van het auteursrecht. Het bedrag is lager uitgevallen dan de eis van de nabestaanden van Marvin Gaye. Zij hoopten op 25 miljoen dollar.

Blurred Lines, het nummer van Robin Thicke en Pharrell Williams

Got to Give it Up van Marvin Gaye

En de twee nummer samengevoegd

Robin Thicke en Pharrell Williams zaten tijdens verschillende hoorzitting in het beklaagdenbankje en verklaarden dat Thicke niet heeft meegeschreven aan het nummer. Pharrell heeft naar eigen zeggen pas later doorgehad dat Blurred Lines gelijkenissen vertoont met Got to Give it Up.

De twee artiesten hebben in een verklaring laten weten dat zij erg teleurgesteld zijn over het vonnis, dat volgens hen een ‘verschrikkelijk precedent schept voor muziek en creativiteit in de toekomst’. ‘We gaan het vonnis bestuderen, en overwegen welke opties we nog hebben.’

Advocaat Richard Busch, die de familie van Marvin Gaye verdedigt, zegt dat het in deze zaak niet gaat om ‘inspiratie voor het schrijven van liedjes’ maar om het kopiëren ervan. ‘Tijdens deze zaak hebben ze gezegd dat het gaat om een groove van een bepaald tijdperk, en dat het gaat om een genre. Maar dat is niet het geval. Het gaat om het kopiëren van Got to Give it Up.’

Rechter

Robin Thicke en Pharrell Williams stapten in 2013 naar de rechter, omdat de familie Gaye in de media herhaaldelijk zei dat Blurred Lines was gekopieerd.  De familie begon in dat jaar een tegenrechtszaak.

Vorig jaar oordeelde de rechter, op basis van analyses van muziekexperts, dat het nummer van Pharrell Williams en Robin Thicke inderdaad veel lijkt op dat van Marvin Gaye. Pharrell Williams heeft in de rechtszaal wel toegegeven dat Got to Give it Up een van zijn favoriete nummers is, en dat hij een groot fan is van Marvin Gaye, die in 1984 overleed.

Nabestaanden van Marvin Gaye proberen nu een verbod op de verdere distributie van Blurred Lines af te dwingen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.