cultuur

De zeven zonden van BBC-presentator Jeremy Clarkson

Door Laura van Dijk - 17 maart 2015

Britse presentator Jeremy Clarkson neemt geen blad voor zijn mond en veroorzaakt vaak opschudding. Vorige week ging hij een stap te ver: BBC heeft hem na een laatste waarschuwing geschorst als presentator van het autoprogramma Top Gear.

Lang hoeven de liefhebbers van onbeschaafde humor hem echter niet te missen. Dinsdag berichtte de Engelse media dat Clarkson volgende maand als gastpresentator van Have I Got News For You weer op de buis verschijnt.

Waarom wil BBC de controversiële – maar populaire – presentator niet meer op tv? Elsevier.nl maakte een lijst met zeven, van de tientallen, zonden van Clarkson.

1. Hij raakte slaags met zijn producent

De Top Gear-presentator heeft zijn laatste waarschuwing bij de Britse tv-zender verbruikt, door de producent van het autoprogramma, Oisin Tymon, een klap te verkopen. Wat er precies is voorgevallen of wat de reden voor het voorval was, is niet bekend. Deze week moet Clarkson aan het bestuur van BBC uitleggen wat er is gebeurd. De wildste speculaties doen de ronde: Jeremy zou bijvoorbeeld boos zijn geweest over de catering.

2. Niet de eerste keer dat hij een collega verwondde

Tijdens een opname van Have I Got News For You in 2008 heeft Clarkson zijn mede-presentator Ian Hislop met een pen bekogeld. De presentator raakte gewond aan zijn gezicht. ‘Hij wilde maar niet geloven dat het bloed was. Hij bleef volhouden dat het rode inkt was,’ zei Hislop.

3. Beroemd om zijn racisme

Ontelbare keren beledigde Clarkson bevolkingsgroepen. Zo omschreef hij personen van Aziatische afkomst met de denigrerende term ‘slope’, een typisch Brits scheldwoord. Ook moest hij zijn excuus maken aan de Mexicaanse ambassade, omdat hij hen beschreven had als ‘lui’.

De Schotten nam hij om de hak door in een aflevering van Top Gear te zeggen: ‘Als de Schotten willen vluchten, zal ik op de Muur van Hadrianus – een historisch monument in Schotland – staan met een betraande zakdoek en zeggen: “Opgeruimd staat netjes en neem jullie stomme doedelzakken mee”.’

4. Clarkson maakt ook weleens een afweging

In 2009 zei de tv-presentator tegen Top Gear magazine dat zijn bazen bij de BBC ‘waren geobsedeerd met het aannemen van zwarte moslim lesbiennes‘. ‘Het probleem is dat de televisiebazen het idee hebben dat telkens wanneer bij een programma een blondharige, blauwogige, hetero man werkt, de ander een zwarte moslim lesbienne moet zijn.’

5. Zelfs met zijn hond weet hij te provoceren

In april vorig jaar werd hij weer beschuldigd van racisme, nadat hij zijn zwarte hond naar de Afrikaanse voetballer Didier Dogba had genoemd. Op alle geschokte reacties antwoordde hij: ‘Waarom is het racistisch om onze absoluut geweldige hond naar een voetballer te vernoemen?

6. Het kan nog erger…

In mei vorig jaar tijdens de opnames van een van zijn Top Gear afleveringen mompelde hij het racistische ‘nigger’ in het aftelrijmpje ‘Iene, miene, mutte’: ‘Eeny, meeny, miny, moe, grap a nigger by his toe.’ Die humor viel verkeerd en leverde hem de laatste waarschuwing van de Britse omroep op.

7. Hij moest zelfs Argentinië ontvluchten

Hij zou vorig jaar de Argentijnen op de kast hebben gejaagd door met een auto met de kentekenplaat H982 FKL in het land rond te rijden. Daarmee zou hij plagend hebben gerefereerd aan het verlies in de Falklandoorlog in 1982 tussen Argentinië en het Verenigd Koninkrijk.

Met zijn controversiële uitspraken is Clarkson nu de inzet van de Britse parlementsverkiezingen op 7 mei geworden. Premier David Cameron van de Conservative Party steunt de BBC-presentator, hij vindt hem een ‘groot talent’. Maar tegenstander van de Labour Party, Michael Dugher, vindt dat ‘idioot’ nog een te groot compliment is voor Clarkson.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.