cultuur

Hoe nu verder met Top Gear-presentator Jeremy Clarkson?

Door Elif Isitman - 25 maart 2015

De Britse BBC ontslaat woensdag Top Gear-presentator Jeremy Clarkson. De leiding van de zender zou hebben geconcludeerd dat zijn recentelijke gedrag zijn dienstverband onmogelijk heeft gemaakt.

Dit schrijft de Britse krant The Telegraph. Clarkson (54) vloog begin maart de Top Gear-producer Oisin Tymon aan in een hotel in Yorkshire. Een paar dagen later werd hij geschorst.

Het is niet het enige incident: Clarkson veroorzaakte vaker opschudding met zijn ‘ongepaste’ gedrag en controversiële uitspraken.

Biefstuk

De BBC verrichte onderzoek naar het incident met producer Tymon. De omroep concludeerde dat Clarkson zijn producer ongeveer 20 minuten lang had onderworpen aan ‘verbaal geweld’, alvorens hem fysiek aan te vallen. Dit, in combinatie met eerder gedrag dat ‘op het randje was’, is reden voor ontslag. Clarkson zelf zegt niets te weten van de resultaten van het BBC-onderzoek.

Naar verluidt is de reden van Clarksons woede-uitbarsting  geweest dat hem verteld werd dat hij geen biefstuk met friet kon eten na een dag filmen omdat de keuken van het hotel in kwestie op dat moment net was gesloten.

Ondanks het ontslag van Clarkson, gaat BBC nog wel door met het programma Top Gear. Het is echter nog maar de vraag of het autoprogramma zonder Clarkson aan het roer nog wel zoveel blijft trekken. De Britse presentator maakt zich juist dankzij zijn enigszins politiek incorrecte en donkere gevoel voor humor populair bij fans van het programma.

Auto’s

Het is nog niet bekend wie Clarkson zal gaan vervangen. Geruchten circuleren dat het management van de BBC radiopresentator Chris Evans hebben benaderd voor de positie. Evans zelf is een fervent autoliefhebber en heeft een van de meest prestigieuze autoverzamelingen in Groot-Brittannië. Evans zelf zou zichzelf niet geschikt achten als presentator van Top Gear. Hij presenteert op dit moment de Radio 2 Breakfast Show.

Het is ook nog onduidelijk wat Jeremy Clarkson na zijn ontslag zal gaan doen. Insiders denken dat hij wellicht zal overstappen naar de Amerikaanse zender Netflix.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.