cultuur

Hoe zat het ook alweer, met Frankrijk en gastronomie?

Door Nicolaas Klei - 30 maart 2015

Gul lieten alle Franse ambassades en restaurants overal ter wereld op 19 maart proeven wat Frankrijk te bieden heeft.

Er is voor bijna alles een dag, en nu is er ook Goût-de-Francedag. Gul lieten alle Franse ambassades en restaurants overal ter wereld op 19 maart proeven hoe dat ook weer zat, met Frankrijk en gastronomie.

Het zat goed. Een mooi klassiek diner kregen we van de verse ambassadeur alhier, Laurent Pic, op Sèvres-bordjes geserveerd door ouderwets sympa personeel. Het glaswerk was helaas beduidend minder luxe dan het porselein, en dat gold ook voor wat er werd geschonken.

Niet dat de wijnen chiquer hadden hoeven wezen: het mooie van Frankrijk, met z’n enorme verscheidenheid aan druiven, streken, bodemsoorten, microklimaten en stronteigenwijze wijnboeren, is dat je er ook voor een bescheiden bedrag verrukkelijke, karaktervolle wijnen kunt vinden. En dat was nou net wat deze niet waren.

Thuis troostte en proostte ik met die weinig diplomatieke ruige carignan van Bock (€ 12,50, bolomey.nl).

Elsevier nummer 14, 4 april 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.