cultuur

Hotspot: bij Juliana in Valkenburg is de dynastie hersteld

Door Pim Brasser - 17 maart 2015

De klassieke kroonluchters zijn gebleven, maar worden aangevuld met gekleurde led-verlichting. Wijnen zijn er uitsluitend uit Italië.

Eten bij het drinken, in plaats van drinken bij het eten. Kies eerst een wijn, en op basis van de wijn een gerecht. Daarmee zette Fons Stevens ooit restaurant Juliana op de kaart. In 1958 kreeg Fons een Michelinster, twee jaar later een tweede.

Zoon Paul zette de Stevens-­dynastie voort, maar deze eindigde toen hij in 2006 met pensioen ging. De niet-­Stevens-initiatieven die volgden, kenden weinig succes.

Negen jaar later manifesteert Pauls dochter Frederique zich als opvolger in de bloedlijn, samen met haar man Philip van Uden en chef-kok Koos van Noort, die ooit begon bij Juliana. De klassieke kroonluchters zijn gebleven, maar worden aangevuld met gekleurde led-verlichting. ‘Eten bij het drinken’ wordt nieuw leven ­ingeblazen, met louter Italiaanse wijn.

Voor trouwe gasten is het even wennen: één kwam binnen in jasje en das, maar ontdeed zich daar al snel van. De volgende keer komt hij in spijkerbroek. Andere dingen veranderen gelukkig nooit: de kruiden in de ‘7 kruidensoep’ zijn al sinds de jaren vijftig geheim. En nooit heeft iemand ze alle zeven geraden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.