cultuur

In Nieuw-Zeeland was 2013 het ‘mooiste wijnjaar ooit’

Door Nicolaas Klei - 13 maart 2015

Bepaald prijzig was de sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland, maar ook overtuigend snel leeg.

De hippe importeur zei dat twintigdertien een prachtjaar was. Ik trok een wenkbrauw op en klopte bestraffend op z’n knotje. ‘Ja, maar, we zeggen toch ook negentiendertien?’ mopperde hij. Klopt, maar we zeggen niet twintighonderd, dus al die opruiende praat dat het tijd wordt dat we twintigzoveel moeten zeggen, slaat nergens op.

Een dag later vertelde Terry Peabody, de baas van Craggy Range, dat tweeduizenddertien in Nieuw-Zeeland het mooiste jaar ooit was. Z’n sauvignon blanc had hij alvast meegenomen, op andere 2013’s moesten we nog wat wachten. Geen probleem. Kunnen we vast gaan sparen, want ze zijn fiks prijzig.

Maar die sauvignon (16 euro) heb ik al besteld. Voor mezelf, en om overbuur te overtuigen dat het beter kan dan Cloudy Bay, en voor minder geld ook nog. Lukte na één glaasje. Waarna de fles ook heel snel leegraakte.

Meer informatie: orbwijn.nl/nl/verkooppunten.html

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.