cultuur

In première: Elseviers selectie uit het cultuuraanbod

Door Pim Brasser - 31 maart 2015

Jezus’ volgelingen; Daredevil; Het verraad van Benschop; Het World Minimal Music Festival; Vlaanderens Mooiste en de Groningse expressionist H.N. Werkman.

Theater – Zie de mens

Over de historische Jezus is weinig bekend, dus vult De Appel de feiten zelf in. Zie de mens gaat over de volgelingen van Jezus: waar­om een timmermanszoon bovennatuurlijke krachten toeschrijven? Première in Appeltheater, Scheveningen, 5 april

Serie – Daredevil

Marvel-held Daredevil is blind, maar zijn andere vier zintuigen zijn extra scherp. Na de film uit 2003 is er nu een serie, waarin Daredevil de strijd aangaat met de New Yorkse onderwereld. Netflix, 10 april

Boek – Het verraad van Benschop

De verzetsmannen en onderduikers van het Utrechtse dorpje Benschop poseerden voor een groepsfoto. Een paar maanden later fusilleerden de Duitsers zeven mannen. Journalist Bram de Graaf onderzocht het verraad. Het verraad van Benschop (Ambo/Anthos), 280 pagina’s, € 19,99; Andere ­Tijden, NPO 2, 7 april, 21:20 uur

Elektronische muziek – Minimal

Het World Minimal Music Festival heeft de Amerikaanse minimalpionier Terry Riley als eregast. Zijn werk wordt gespeeld door huidige vernieuwers als James Holden. Riley sluit het festival zelf af. Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam, 8 tot en met 12 april

Wielrennen – Vlaanderens Mooiste

België was in rouw toen Tom Boonen recent een schouderblessure opliep, en dus de Ronde van Vlaanderen mist. Ook de Zwitser Fabian Cancellara, die de vorige twee edities won, doet niet mee. Kansen voor Nikki Terpstra? Eén, 5 april, 10.15 uur

Beeldende kunst – H.N. Werkman

De Groningse kunstenaar Hendrik Werkman werd ­zeventig jaar geleden doodgeschoten door de bezetter. Het Groninger Museum wijdt een expositie aan werk en leven van de expressionist. ­Groninger Museum, 11 april tot
en met 1 november

Elsevier nummer 14, 4 april 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.