cultuur

In première: Elseviers selectie uit het cultuuranbod

Door Pim Brasser - 25 maart 2015

Voetbal, Alpe d’Huez, Landschapskunst, Pianoforte, Napoleon en ode aan Kurt Cobain

Voetbal – kwalificatie EK 2016

Het wordt spannend voor Oranje. Als Turkije zaterdag wint in Amsterdam, zakt Nederland naar de vierde plaats in Groep A. Alleen de beste twee landen plaatsen zich rechtstreeks voor het EK. NPO 3, 28 maart, 20.45 uur

Boek – De weg omhoog

Na De kunst van het dalen (2013) schrijft auteur en wielerfan Martin Bons ditmaal over hoe je omhoogkomt. Hij staat aan de voet van de Alpe d’Huez en wil de berg binnen een uur beklimmen. De weg omhoog (Thomas Rap), 208 pagina’s, € 16,90

Landschapskunst – Flevoland

Je bent een hele dag onderweg, maar dan heb je wel zes landschapskunstwerken gezien. Hoogtepunt is de 26 meter hoge gehurkte man, balancerend op de grens van land en water, van de Britse kunstenaar Antony Gormley. Maandelijkse bustour met gids vanaf 29 maart of op eigen gelegenheid

Eigentijdse muziek – piano

Het festival Dag in de Branding draait dit seizoen om de Nederlandse componist Dick Raaijmakers. Deze editie is aandacht voor Pianoforte (1960), waarin Raaijmakers zijn piano met een hamer te lijf gaat. Diverse locaties, Den Haag, 28 maart

Tv – De ijzeren eeuw

In de negentiende eeuw veranderde Nederland ingrijpend: denk aan de Grondwet, de stoommachine en de verzuiling. Dertien verhalen verteld aan de hand van historische personen. De eerste: Napoleon. NPO 2, vanaf 3 april, 21.05 uur

Theater – Macbain

Toneelgroep Dood Paard combineert in Macbain van Gerardjan Rijnders Macbeth met het verhaal van rockzanger Kurt Cobain. Een echtpaar wacht in een te grote villa op hun onafwendbare einde. Hij heeft chronische buikpijn, zij is aan de drank. Première 31 maart, Frascati, Amsterdam

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.