cultuur

Liever krab dan kreeft: minder chic, maar zeker zo smakelijk

Door Bram Hahn - 24 maart 2015

De Oosterscheldekreeft is van grote publicitaire waarde voor Schouwen-Duiveland. Maar soms zit trots een gedegen smaakoordeel in de weg. En er zijn meer scharen met smaak.

Deze week wordt in Zierikzee met veel feestelijkheden en trompetgeschal het seizoen van de Oosterscheldekreeft geopend: een uitgevonden traditie die sinds 2000 in ere wordt gehouden.

De stichting die vijftien jaar geleden goed inschatte van welke publicitaire waarde zo’n luxe streekproduct voor Schouwen-Duiveland kon zijn, heeft alles in het werk gesteld om het unieke verhaal van het beest over het voetlicht te brengen.

Zo laat De Kring van de Oosterscheldekreeft weten dat de kreeft een ‘afwijkende DNA-structuur heeft ten opzichte van andere soorten’ en daardoor een ‘fijnere en zachtere smaak’ heeft. Dat eerste klopt wel: ooit zijn larven van kreeften, waarschijnlijk uit Noorwegen, in de Oosterschelde terechtgekomen, en na allerlei ups en downs is daar een geïsoleerde populatie uit ontstaan.

Eregast

Maar dat die zachter en fijner smaakt dan andere kreeften, is discutabel. Veel Nederlandse chefs, zoals Jannis Brevet van Inter Scaldis, prijzen de Oosterscheldekreeft, maar dat heeft net zoveel te maken met trots op een lokaal product als met objectieve smaakbeleving.

Onder het toeziend oog van journalisten, cameraploegen en fotografen en de eregast van dit jaar Gerrit Zalm, haalt deze donderdag een visser een fuik uit de Oosterschelde met het eerste exemplaar van 2015.

Ik mocht een keer mee, en de visser van dienst toen bekende dat hij eerder op de dag al even was gaan checken of de fuik wel gevuld was. Hij voegde eraan toe dat hij van zijn leven nog nooit een kreeft had gegeten. Hij had liever paling of makreel.

Flauw

En geef hem eens ongelijk. Om eerlijk te zijn vind ik kreeft een schromelijk overschat product. Verse Canadese en Ierse kreeften kosten al gauw 40 euro per kilo, Oosterscheldekreeft zeker 45. Bij een visafslag kun je ze voor de helft van dat bedrag krijgen.

De smaak wordt omschreven als zacht, verfijnd en een beetje zoet, maar je zou die ook een beetje flauw, wee en saai kunnen noemen.

En dan springen restaurants er met het oog op de kostprijs ook nog eens uiterst knieperig mee om. Als je kreeft bestelt, komt dat doorgaans neer op een halve kreeft, van een formaat dat nauwelijks vlees van betekenis heeft. Dat kan beter.

Dus: ga naar de markt en koop daar een berg krabpoten: veel vlees en stevige smaak voor rond een tientje de kilo. Kook de krabpoten 10 minuten in flink gezouten water. Haal ze eruit, laat ze een beetje afkoelen en sla de schaal stuk met een hamer, peuter het vlees eruit en serveer met (zelfgemaakte) mayonaise, vers citroensap, brood en bier.

Elsevier nummer 13, 28 maart 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.