cultuur

Nazaten van Napoleon meren vrijdagmiddag aan in Amsterdam

Door Irene Start - 27 maart 2015

Ter gelegenheid van de opening van een grote Napoleon-expositie in de Hermitage zijn enkele nazaten van de roemruchte veldheer in Amsterdam. Per sloep arriveren ze vrijdagmiddag, en zullen een gedenkplaat onthullen.

Graaf Alexandre Colonna Walewski en Prins Dimitri Romanov zullen – net als hun voorvaderen in 1807 – arriveren in een sloep en een gedenkplaat onthullen.

Verbannen

De expositie gaat over de relatie tussen Napoleon, zijn flamboyante eerste vrouw Joséphine en tsaar Alexander I, die de voormalige keizerin in haar buitenhuis Malmaison bezocht toen Napoleon al was verbannen. Na een wandeling met de tsaar in de tuin van Malmaison vatte ze kou, ze overleed later.

Wat er precies tussen de twee is voorgevallen, daarover lopen de verhalen uiteen. Zeker is dat de band tussen de tsaar en Joséphine zo goed was, dat een groot deel van de kunstschatten die Joséphine had verzameld (waaronder schilderijen van Hollandse meesters en kostbare serviezen) zijn aangekocht door de tsaar, en nu eigendom zijn van de Hermitage Sint-Petersburg.

Hollywood

Als het geen echt verhaal was, zou Hollywood het hebben verzonnen, zei Cathelijne Broers, directeur van de Hermitage, tijdens de persconferentie. Een aantal bijzondere stukken is uit Rusland overgekomen. Daaronder een van de eerste dodenmaskers van Napoleon, een topstuk van Luini dat lang is aangezien voor een Da Vinci.

Zaterdag opent tegelijk een expositie over de tuinen van Malmaison in de Hortus Amsterdam, want Joséphine was niet alleen liefhebster van juwelen en schilderijen, maar hield ook van tuinieren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.