cultuur

Ontmaskerde HBO-documentaire ‘per ongeluk’ een moordenaar?

Door Laura van Dijk - 16 maart 2015

De Amerikaanse miljonair Robert Durst werd al jaren verdacht van drie moorden, maar nooit was er genoeg bewijs om hem vast te zetten. Totdat televisienetwerk HBO een documentaire over de man produceerde en de moordenaar een kostbare fout maakte.

De zesdelige HBO-documentaire The Jinx gaat over het leven van Durst, die vertelt over de moordzaken waaraan hij wordt gelinkt. De afgelopen vier decennia heeft hij altijd ontkend en bleef dit volhouden tijdens de serie: tot de opnames van de laatste aflevering.

Microfoontje

Durst’s microfoontje stond nog aan toen hij naar de wc liep en mompelend tegen zichzelf zei: ‘Daar is het. Nu ben je erbij.’ ‘Wat ik heb gedaan? Ze allemaal vermoord, natuurlijk.’ Kort daarvoor was de 71-jarige man gevraagd of hij de brief had geschreven die alleen de moordenaar had kunnen schrijven. Het is niet duidelijk wat Durst precies met de woorden bedoelde en of ze echt zijn.

Hij sprak in de documentaire over de verdwijning van zijn eerste vrouw Kathleen McCormack in 1982, de onopgeloste moord op vriendin Susan Berman in 2000 en de dood van zijn buurman Morris Black in 2001. Ook in de serie hield hij vast aan zijn onschuld. ‘Ik had niks te maken met de dood van Susan Berman,’ zei hij nog in de aflevering van afgelopen zondag.

Onschuld

De makers van de HBO-serie hadden ook al ander bewijs gevonden voor zijn schuld. Er zaten namelijk gelijkenissen tussen een brief van Durst aan zijn vriendin en een anoniem briefje gericht aan de politie, dat waarschuwde voor een dood lichaam in het huis van het slachtoffer. Bovendien stond in beiden brieven het woord ‘Beverly’ verkeerd gespeld als ‘Berverley’.

Berman was door haar achterhoofd geschoten op het moment dat de politie vragen wilde stellen over de dood van Kathleen McCormack.

‘We hopen dat hij eindelijk verantwoording moet afleggen voor wat hij heeft gedaan,’ zei zijn broer Douglas Durst tegen persbureau AP. Durst heeft in 2006 de banden verbroken met zijn familie en het familiebedrijf.

Maandag wordt hij gehoord door de politie. Zijn advocaat, Chip Lewis, zegt dat zijn cliënt achter zijn onschuld blijft staan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.