cultuur

Over smaak (van kaas) valt eindeloos te twisten

Door Nicolaas Klei - 23 maart 2015

Laatst was er gedoe over een kaastest. De winnende kaas kwam uit een fabriek en smaakte naar ersatzmargarine, dus de culinaire collega’s stonden op hun achterste benen.

Hoezo, vroeg een lezer. Over smaak valt toch niet te twisten? Nietes. Over smaak valt eindeloos te twisten. Maar er zijn mensen met meer proef- en smaakervaring dan de anderen. En de anderen kunnen zich daar lekker niks van aantrekken, of er hun voordeel mee doen, en de mensen met ervaring zien als hun voorproevers.

In dat geval beveel ik u Remekerkaas aan, die won in de blinde proeverij van ons, lekkerbekken van NRC, Parool, Trouw, de Volkskrant en Elsevier.

Drink er die bourgogne-achtige châteauneuf van Saint Préfert (sanderswijnkopers.nl) bij, als er nog wat van is, of diens zwoele buren van l’Anglore (wijnvriend.nl), geweven uit zijdezacht fruit en kruiden. Maar kaas uit de Milnerfabriek met Canei combineert ook prima.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.