cultuur

Tussen Maarten van Rossum en Maarten van Rossem zit 500 jaar

Door Lucas Gasthuis - 19 maart 2015

Namen goed spellen blijkt voor veel kranten en tijdschriften nog niet zo makkelijk. Hoe vaak moet Maarten van Rossem in vredesnaam nog in de media verschijnen om ervoor te zorgen dat zijn naam goed wordt gespeld?

In het afgelopen seizoen van het jolige tv-programma Ik hou van Holland werd van de deelnemers verlangd dat ze de namen van BN’ers spelden. Presentatrice Linda de Mol moest haast nog harder proesten dan gewoonlijk toen bleek dat bijvoorbeeld ‘Moszkowicz’ onoverkomelijke problemen opleverde.

Het is opmerkelijk. Iedereen die het nieuws een beetje volgt, heeft de naam van de strafadvocaat talloze malen onder ogen gehad. Maar zo eenvoudig blijkt  het voor velen dan toch niet om hem correct te spellen.

Ook de media hebben er soms moeite mee. Internationaal is Liza Minnelli vermoedelijk het bekendste slachtoffer van journalistieke onzorgvuldigheid. De Amerikaanse entertainer ziet haar achternaam buitengewoon vaak met slechts één ‘n’ vermeld. In haar wanhoop heeft ze zelfs maar een keer een liedje opgenomen waarin ze uitlegt hoe haar naam gespeld behoort te worden: Liza with a ‘Z’.

Pineut

In Nederland is een bekende historicus ongetwijfeld het meest de pineut. Wie in de databank LexisNexis zoekt op ‘Maarten van Rossum’, vindt zelden verhalen over de Gelderse legeraanvoerder uit de zestiende eeuw.

Metro, De Gelderlander, Trouw, De Stentor, De Limburger, de Volkskrant, Dagblad van het Noorden, De Telegraaf en Het ­Parool doelden de afgelopen maanden echt op een tijdgenoot.

Hoe vaak moet Maarten van Rossem in vredesnaam nog in de media verschijnen om ervoor te zorgen dat zijn naam goed wordt gespeld?

Elsevier nummer 13, 28 maart 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.