cultuur

Verkrachtingsdocumentaire doet stof opwaaien in India

Door Laura van Dijk - 05 maart 2015

De Indiase regering heeft donderdag bij de BBC geklaagd, omdat de tv-zender een omstreden documentaire over verkrachtingen in India heeft uitgezonden. In de documentaire schuift de dader de schuld af op het slachtoffer van de verkrachting.

‘Een net meisje hoort niet na negen uur ’s avonds rond te zwerven op straat,’ zegt dader Mukesh Singh in de documentaire India’s Daughter van Leslee Udwin. ‘Een vrouw draagt veel meer verantwoordelijkheid voor een verkrachting dan een man.’

Singh verkrachtte in 2012 samen met vijf anderen de 23-jarige student Jyoti Singh in de Indiase hoofdstad New Delhi. De misdaad kwam wereldwijd in het nieuws en leidde tot enorme protesten tegen de onveilige situatie op straat in India. De Indiase overheid is bang voor een herhaling van de onrust, als de Indiase bevolking de documentaire bekijkt.

Beledigend

Daarom bepaalde de Indiase rechter woensdag dat de documentaire niet uitgezonden mocht worden, omdat de inhoud ‘aanstootgevend en beledigend’ zou zijn. Maar de BBC zond de documentaire woensdagavond – vier dagen eerder dan gepland – toch uit.

Het is niet duidelijk of de Indiase overheid nu ook juridische stappen gaat ondernemen tegen de BBC. ‘Ik wil daar niets over zeggen op dit moment,’ zei de Indiase minister van Binnenlandse Zaken Rajnath Singh. ‘Alles wat ik kan zeggen is dat wat nodig is, gedaan wordt. Als regels zijn overtreden, wordt er gepast gereageerd.’ Minister Singh vindt ook dat YouTube moet overwegen om al het materiaal over de kwestie te verwijderen.

Bekijk hier de hele documentaire India’s Daughter – YouTube

Stil

Dader Singh werd geïnterviewd, terwijl hij in de gevangenis zijn doodstraf afwacht. ‘De doodstraf maakt het alleen maar gevaarlijker voor meisjes,’ zegt hij tegen Udwin. ‘Als mannen nu verkrachten, verlaten ze het meisje niet zomaar. Ze zullen haar vermoorden. Daarvoor zouden ze haar verkrachten en zeggen “Laat haar, ze vertelt dit toch aan niemand”.’

Bovendien vindt hij dat Jyoti Singh niet had moeten terugvechten. ‘Ze had gewoon stil moeten zijn en de verkrachting moeten laten gebeuren. Dan hadden we haar afgezet nadat we “haar hadden gedaan”, en hadden we alleen de jongen geslagen.’ Dader Singh vindt ook dat ze het recht hadden om de man een lesje te leren, omdat hij de vrouw ’s avonds laat buiten liet lopen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.