cultuur

‘Voor een safari moet ik nog even doorschilderen’

Door Lizanne Schipper - 10 maart 2015

Elke week spreekt Elsevier met iemand over zijn of haar financiën. Dit keer Astrid Stoffels, een beeldend kunstenaar uit Amstelveen.

Toen mijn vader meer dan twintig jaar geleden overleed, heb ik zijn lijsten­makerij overgenomen. In mijn vrije uren schilderde ik, kreeg ik les bij verschillende kunstenaars en ontwikkelde ik mijn eigen stijl. Mijn werk is geïnspireerd op krachten en kleuren in de natuur. De natuur is mooi, maar kan ook verwoestend zijn. Wij zijn als mens heel nietig. In alle hectiek van de maatschappij wil ik mensen daarvan bewust maken.
‘Na de geboorte van onze kinderen koos ik voor het moederschap. Nu de kinderen wat groter zijn, pak ik het schilderen professioneler aan. Ik werkte altijd vanuit ons huis in Amstelveen, maar vanaf begin dit jaar huur ik voor 200 euro per maand een atelier.

‘Vorig jaar heb ik zes schilderijen verkocht. Dat is best redelijk voor twintig uur per week. Afhankelijk van de afmetingen ervan, kosten mijn werken tussen de 300 en 3.000 euro. Ik kom nu op een gemiddeld nettomaandinkomen van ongeveer 850 euro.
‘De helft daarvan verdien ik met de verkoop en verhuur van schilderijen. Ik verdien daarnaast nog wat bij met administratief werk. Mijn man heeft een vast inkomen, dat is wel fijn.
‘Voor een betere presentatie van mijn werk op mijn website heb ik onlangs voor 500 euro een digitale camera van Samsung gekocht om foto’s te maken van mijn schilderijen. Ik heb ook een GoPro-­film­­cameraatje gekocht voor 400 euro. Dat kun je om je pols of je hoofd binden, om opnamen te maken terwijl je bezig bent.
‘Ik houd van gezelligheid, uit eten gaan, musicals. Afgelopen herfst zijn we naar de musical over André Hazes in het Amsterdamse DeLaMar Theater geweest, voor 40 euro per persoon. Liefst zou ik alle musicals zien, maar dat wordt een beetje duur. We proberen te sparen. Voor onze kinderen zetten we sinds hun geboorte elke maand wat opzij voor de studie, 25 euro per kind.
‘Zelf zou ik graag meer willen reizen. Op safari met de kinderen bijvoorbeeld is wel een wens. Maar met z’n vijven kost dat duizenden euro’s. Dan moet ik nog even flink doorschilderen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.