cultuur

Zo zet u net wat anders op tafel tijdens Pasen

Door Bram Hahn - 27 maart 2015

Het is nog even Pasen vandaag. Bram Hahn, chef van de redactie Cultuur, kan er geen genoeg van krijgen. ‘Moest ik kiezen wat ik meenam naar een onbewoond eiland, dan waren het eieren.’

In de vastenperiode voorafgaand aan het Paasfeest aten christenen vroeger geen vlees en zuivelproducten. Dat laatste stemde praktisch overeen met de periode dat vogels, als ze hun natuurlijke gang gaan, ook niet of nauwelijks aan de leg waren.

Inmiddels kennen kippen geen seizoenen meer. Ze voorzien ons het jaar rond van voldoende aanvoer. Rond de paasdagen stijgt de consumptie enorm. Nederlanders eten dat weekeinde samen zo’n 32 miljoen eieren – zo’n twee per persoon, waar dat normaal gesproken gemiddeld twee per week is.

Eieren

Er zijn mensen die op Goede Vrijdag al geen ei meer kunnen zien en zich dan nog dagenlang tegen heug en meug door een berg beschilderde, hardgekookte eitjes moeten slaan, maar ik kan van eieren nooit genoeg krijgen. Moest ik kiezen wat ik meenam naar een onbewoond eiland, dan waren het eieren. Want er is nauwelijks een ingrediënt te bedenken dat zoveel toepassingen kent als het ei. Rauw, gebakken, gepocheerd, een beetje zout – wat wil je nog meer?

Een van de lekkerste gerechten met eieren is ook een van de meest verguisde, althans tegenwoordig. Het gevulde ei is een symbool geworden van de jaren zeventig, samen met de garnalencocktail en stokbrood met kruidenboter. Een tikje uit de tijd, maar destijds niet voor niets zo populair, want lekker zijn ze.

Dooier

Gelukkig zie je oeufs farcis of mimosa-eieren weer vaker opduiken (net als de garnalencocktail). Het mooie aan gevulde eieren is de ingenieuze deconstructie en wederopbouw van de bestanddelen van het ei tot een glorieuze nieuwe combinatie.

Bijna alles komt uit het ei zelf: het gestolde eiwit, het hardgekookte verkruimelde eigeel, en de dooier als basis van de mayonaise die de vulling smeuïg maakt. De vulling kan met van alles worden opgeleukt: peterselie, avocado, ansjovis, en specerijen als kerrie of paprikapoeder.

Bacon

Dit is ook een leuke: spek met ei à la mimosa. Kook zoveel eieren als u denkt nodig te hebben gedurende acht minuten. Laat schrikken, pel ze, snij in de lengte doormidden en haal de dooiers er voorzichtig uit. Bak wat plakjes bacon krokant en laat afkoelen.

Hak het spek tot heel fijne kruimels, eventueel in een foodprocessor. Meng de hardgekookte dooiers, het spek en voldoende (zelfgemaakte) mayonaise om de vulling smeuïg te krijgen.

Maal er flink zwarte peper over – door het spek is het waarschijnlijk al zout genoeg – en eventueel wat verse, fijngehakte bieslook. Vul de halve eieren met het eigeel-mayonaisemengsel – op Eerste Paasdag uiteraard met behulp van zo’n chique, gekartelde spuitzak.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.