cultuur

André van Duin als aandoenlijke brompot blijft weg van vette komedie

Door Thomas van den Bergh - 13 april 2015

Het stuk The Sunshine Boys werd beroemd dankzij de verfilming uit 1975. DeLaMar Producties brengt de Nederlandse bewerking (door Annie M.G. Schmidt) nu met een gedurfde cast.

In Neil Simons komedie The Sunshine Boys (1972) zien we hoe een oud variété-duo wordt herenigd om nog éénmaal hun succes-sketch te spelen: ‘De dokter en de belastinginspecteur’. Probleem is alleen dat de mannen elkaar offstage al jaren niet meer kunnen luchten of zien. Dat geeft aanleiding tot veel virtuoos gemopper en wederzijdse beledigingen.

Het stuk werd beroemd dankzij de verfilming uit 1975. DeLaMar Producties brengt de Nederlandse bewerking van The Sunshine Boys (door Annie M.G. Schmidt) nu met een gedurfde cast: naast Kees Hulst maakt André van Duin op 68-jarige leeftijd zijn toneeldebuut.

Sympathiek

Vooraf was de grote vraag of Van Duin in staat zou blijken uit de schaduw van zijn overbekende typetjes te stappen. Zouden we een volwaardig personage te zien krijgen of zouden Joep Meloen, Flip Fluitketel en consorten het overnemen? Die zorg bleek onterecht.

Van Duin bleef weg van het al te vette komediespel. Hij maakte van zijn Willie een aandoenlijke, sympathieke brompot. Daartegenover bood Hulst perfect tegenspel als de geposeerde Louis.

Het resultaat is een erg vrolijke voorstelling, waarin de tragiek helaas ondergeschoven blijft. De schrijnende teloorgang van een artiest die ooit populair was, had daar voldoende ruimte voor gelaten.

Maar regisseur Gijs de Lange heeft gekozen voor een avond ongecompliceerde hilariteit, inclusief een schaamteloos kluchtig stukje met Van Duin als dokter en Hulst als belastinginspecteur. Daar is Van Duin pas echt in zijn element.

Elsevier nummer 16, 18 april 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.