cultuur

De natuur als sportschool: ga ‘off track’ om fit te worden

Door Irene Start - 02 april 2015

Voor wie hardlopen op asfalt geen uitdaging meer is: ga de natuur in! Rennen op zandpaden, door de modder kruipen en springen over boomstronken is populair. Volgende week in Elsevier en op elsevier.nl, maar voor wie dit weekend al van start wil, hierbij vast trainingsschema’s van ultraloopcoach Mark de Boer.

Luieren met Pasen? In plaats daarvan kun je je ook voorbereiden op een bootcamp, obstacle run (door modder rennen, al dan niet met een boomstam in je nek) of mountainbiken op extreem ruw terrein.

De interesse voor intensieve buitensporten groeit snel. Trailrunnen, hardlopen van afstanden langer dan 42 kilometer langs achterafweggetjes door de bossen of duinen, is daarbij populair. Kon je nog in het verleden maximaal twee keer per jaar deelnemen aan een trailrun, nu wordt er elk weekend wel ergens een parcours uitgezet.

Die runs zijn kleinschalig – je kunt niet met duizend man tegelijk door een natuurgebied stampen – maar wel steeds sneller vol.

Trailrunnen is leuker dan hardlopen – door de klimmetjes en het vele draaien en keren moet je blijven opletten – en je rekt er je sportieve grenzen mee op. Wie die trailrunners zijn die soms 50, 60 kilometer per dag rennen en waarom ze niet terugschrikken voor een trail van 2.000 kilometer, is volgende week te lezen. Vanaf donderdag 9 april in de kiosk, woensdag 8 april al in het digital magazine en op elsevier.nl.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.