cultuur

Deze gebouwen zijn in de race voor Gebouw van het Jaar-prijs

Door Irene Start - 03 april 2015

Negen gebouwen zijn in de race voor de titel BNA Beste Gebouw van het Jaar 2015. De jury onder leiding van Rijksmuseum-directeur Wim Pijbes nomineerde gebouwen in drie verschillende categorieën, de uitreiking is op donderdag 21 mei.

In de categorie particuliere woonbeleving is onder meer Zomerhuis Texel (Benthem Crouwel Architects) genomineerd, in de categorie stimulerende omgevingen de Montessorischool Waalsdorp in Den Haag (De Zwarte Hond).

In de categorie identiteit & icoonwaarde zijn – naast de Kaasmakerij De Tijd in Westbeemster (Bastiaan Jongerius Architecten) – twee opmerkelijke Rotterdamse gebouwen genomineerd: deMarkthal (MVRDV) en Rotterdam Centraal (Benthem Crouwel).

Opmerkelijk: in de de categorie leefbaarheid en sociale cohesie zijn dit jaar geen gebouwen genomineerd. Kennelijk valt de kwaliteit ervan tegen, of is deze sterk maatschappelijke categorie nog niet genoeg vertrouwd onder architectenbureaus.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.