cultuur

Dit briefje luidde de Val van de Muur in, en is nu weer terecht (video)

Door Tom Reijner - 16 april 2015

Het spiekbriefje, dat de Oost-Duitse partijfunctionaris Günter Schabowski schreef voor de historische persconferentie op 9 november 1989 en waarmee feitelijk de Val van de Muur werd ingeluid, is boven water.

Het wordt nu tentoongesteld in het Haus der Geschichte in Bonn, meldt de Duitse omroep Deutsche Welle donderdag.

Onbedoeld

‘Dat is…voor zover ik weet…is dat meteen, per direct’: dat waren de historische woorden die Schabowski uitsprak op die bewuste dag in het najaar van 1989.

Ze hadden een onbedoeld effect: duizenden inwoners van Oost-Berlijn stormden af op de grensposten langs de Berlijnse Muur. Enkele uren later was de val van de in 1961 gebouwde afscheiding een feit. De jaren erna werd Duitsland herenigd, en viel ook de Sovjet-Unie uit elkaar.
http://www.youtube.com/watch?v=TQiriTompdY?feature=player_detailpage

Vergissing

De ‘vergissing’ ontstond toen Schabowski de vraag van een journalist over de nieuwe reisregels voor Oost-Duitsers niet kon beantwoorden. De communistische partij wilde oorspronkelijk dat de maatregelen pas de volgende dag zouden gelden, en onder bepaalde voorwaarden.

Maar die details gingen dus langs de partijfunctionaris, zittend achter een tafel met microfoons, voorbij. Op zijn briefje stond enkel ‘voorlezen tekst reiswet’ – zonder details, maar met rode pijl.

Origineel

Lange tijd wist niemand waar het beroemde briefje precies was gebleven. Nu is het boven water, en heeft het Duitse museum Haus der Geschichte het in zijn bezit, nadat het briefje voor 25.000 euro werd gekocht van een kennis van Schabowski.

De culturele instelling ziet het briefje als een essentieel onderdeel van de wereldgeschiedenis. Vanaf vandaag is het voor iedereen te zien. Deskundigen hebben vastgesteld dat het inderdaad om het originele spiekbriefje gaat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.