cultuur

Duitse schrijver Günter Grass (87) overleden: wie was hij?

Door Tom Reijner - 13 april 2015

De Duitse schrijver en Nobelprijswinnaar Günter Grass is op 87-jarige leeftijd overleden. Hij is onder meer bekend van zijn roman ‘De Blikken Trommel’ (‘Die Blechtrommel’), een boek uit 1959 dat later werd verfilmd.

Grass stierf in de Duitse stad Lübeck, meldt zijn uitgever Steidl Verlag maandag.

Oeuvre

De Duitse schrijver, die in 1927 werd geboren in Danzig-Langfuhr (het huidige Gdansk) kreeg in 1999 de Nobelprijs voor de literatuur, volgens de jury vanwege ‘zijn dartele, zwarte fabels die het vergeten gezicht van de geschiedenis portretteren’. Zijn oeuvre is dan ook omvangrijk.

Hij schreef verhalend werk, zoals De Rokken van de Ui (Beim Häuten der Zwiebel) en De Blikken Trommel, maar ook theaterstukken en poëzie. Het laatste boek van Grass, De woorden van Grimm (Grimms Wörter) verscheen in 2010. Samen met Heinrich Böll en Siegfried Lenz wordt hij in Duitsland gerekend tot de naoorlogse Grote Drie.

Opleving

Grass zorgde er onder meer voor dat de Duitse taal en literatuur na de Tweede Wereldoorlog een opleving doormaakte, maar bleef zelf niet gespaard van ophef over zijn oorlogsverleden. Toen hij in augustus 2006 zelf openbaarde als dienstplichtige vrijwillig lid te zijn geweest van de Waffen-SS (10. SS-Panzer-Division Frundsberg), leidde dit in Duitsland tot heftige debatten. Hem werd verweten hypocriet te zijn, omdat hij zich nadrukkelijk mengde in (morele) discussies over het Duitse (oorlogs)verleden.

De jonge Grass werd op 8 mei 1945 in (het toenmalig Sudeten-Duitse, thans Tsjechische) Marienbad/Bohemen gevangen genomen en verbleef tot 24 april 1946 in een Amerikaans krijgsgevangenenkamp.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.