cultuur

Elseviers selectie uit het cultuuraanbod

Door Pim Brasser - 20 april 2015

Nederlandse popmuzikanten verkopen Ziggo Dome uit. Plus: een documentaire over de invloed van het dagboek van Anne Frank.

Film – Ex Machina

Programmeur Caleb wint een wedstrijd en mag een week met zijn baas Nathan doorbrengen in een huisje in de bergen. Het huisje blijkt een lab waar Nathan de eerste intelligente robot heeft gebouwd. Het is een beeldschone vrouw. Vanaf 30 april in de bioscoop

Muziektheater – Ochtendzee

Het muziekgezelschap Merals Harem gaat het theater in met een voorstelling over ­migratie. Zanger Beppe Costa komt uit Italië, zangeres Meral Polat heeft Koerdisch-Turkse wortels. Ze vertellen hun verhaal aan de hand van mediterrane muziek. Première in Toneelschuur, Haarlem, 30 april

Feest – Koningsbal

Een daverende feestavond in stijl op twee locaties. Er is livemuziek, dans, theater en tot 1 uur ’s nachts jazzy elektronische muziek. Hotel Des Indes, Den Haag en Sofitel ­Legend The Grand, Amsterdam, 26 april

Opera – Orphée et Eurydice

De Nederlandse Reisopera voert de bekendste opera op van de Duitse componist Christoph Willibald Gluck (1714-1787): het aangrijpende relaas van Orpheus en Eurydice. Première in het Wilminktheater, Enschede, 1 mei

Televisie – De magie van het dagboek van Anne Frank

Het dagboek van Anne Frank bepaalt voor een belangrijk deel ons beeld van de Holocaust. Astrid Joosten maakte een documentaire over de invloed van het boek. Ze sprak onder anderen Whoopi Goldberg en Dan Brown. NPO 1, 29 april, 20.30 uur

Pop – Chef’Special

Het gaat goed met de Nederlandse popmuziek: Dotan en Racoon staan in de Ziggo Dome (17.000 mensen), Kensington verkocht er zelfs twee keer uit. Chef’Special boekt ook succes, met een lichtvoetige mix van reggae, funk en pop. Heineken Music Hall, Amsterdam, 1 en 2 mei

Elsevier nummer 17, 25 april 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.