cultuur

Fons de Poel weg bij Brandpunt na ‘snotneus’-opmerking

Door Shari Deira - 20 april 2015

Fons de Poel stopt als presentator van televisieprogramma Brandpunt, nadat hij GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver aan het einde van de uitzending uitmaakte voor ‘snotneus’. De Poel blijft wel documentaires maken voor KRO-NCRV.

‘Snotneus! Dit was Brandpunt. Goedenavond’, zei De Poel na een kort item over de hoorzitting in de Tweede Kamer over ABN AMRO. De Poel presenteerde in september 2013 een talkshow voor de bank.

Planeet

In Brandpunt sprak De Poel over ‘die arme commissaris’ Van Slingelandt, die ‘zo hooghartig’ werd toegesproken door Jesse Klaver. ‘Die deed alsof de man als een melaatse was neergedaald vanaf een andere planeet,’ zegt De Poel.

Daarna volgt een fragment uit de hoorzitting in de Tweede Kamer, over de loonsverhoging van ABN AMRO-bestuurders. Klaver vraagt zich af in welk universum Van Slingelandt en andere bestuurders uit de financiële wereld leven, en zegt dat hij alle antwoorden ‘stuitend’ vond.

De Poel beëindigt de uitzending met de woorden: ‘Snotneus. Dit was Brandpunt. Goedenavond.’ De woorden zorgden voor kritiek, vooral via sociale media, over De Poel en of hij zich niet voor het karretje van de bank heeft laten spannen.

Integriteit

Aanleiding voor KRO-NCRV om in gesprek te gaan met de presentator, die met zijn eigen bedrijf via wel meer bijklust op seminars en congressen van bedrijven. De omroep laat weten geen enkele twijfel te hebben over de integriteit van Fons de Poel.

De Poel: ‘Die opmerking heeft begrijpelijk tot enorme misverstanden geleid en staat ook haaks op de manier waarop wij met mensen willen omgaan.’ Hij heeft gezegd spijt te hebben van zijn grappig bedoelde opmerking over Klaver.

Over de integriteit van De Poel mag dan geen twijfel bestaan, voor 1 juni komt er een beroepscode ‘voor alle journalistieke presentatoren die in de actualiteit opereren’.

Het is de bedoeling dat die code misverstanden uitsluit over nevenactiviteiten. De directie heeft in het gesprek met Fons de Poel ook zijn nevenactiviteiten aangekaart. De Poel zegt zo’n code toe te juichen.

Brandpunt wordt voorlopig gepresenteerd door Henk van der Aa, die sinds zomer 2013 verslaggever is van het programma.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.