cultuur

Hoogtepunten ‘komiek’ Barack Obama tijdens galadiner

Door Shari Deira - 26 april 2015

Zaterdagavond was het weer tijd voor de Amerikaanse president Barack Obama om zichzelf ten overstaan van politiek verslaggevers op de hak te nemen, tijdens het White House Correspondents Dinner. De zesde keer voor Obama.

Om welke grappen van Obama werd het hardst gelachen in Washington? Elsevier.nl selecteerde enkele hoogtepunten van het diner. Obama begon zijn toespraak met deze video.

1. Anger translator

President Obama zei aan het begin van zijn speech dat hij nogal ‘mellow’ is, en daarom nodigde hij Luther Keegan-Michael Key uit. Deze comedian staat vooral bekend om zijn karakter Luther, beter bekend als Obama’s anger translator. En tijdens de toespraak van Obama vervulde hij precies die functie.

Obama deed enkele gematigde, vlakke uitspraken en Luther vertaalde deze naar wat de president echt zou denken op dat moment.

2. Grijze haren

Sinds zijn komst naar het Witte Huis heeft Obama veel grijze haren gekregen. Obama: ‘Ik zie er zo oud uit dat John Boehner, Netanyahu al heeft uitgenodigd om te komen spreken op mijn begrafenis.’ Intussen ziet first lady Michelle Obama er nog steeds prachtig uit, zegt Obama.

‘Ik heb haar naar haar geheim gevraagd. Ze zei: “Verse groenten en vers fruit.” Heel irritant,’ verwijzend naar zijn vrouw die zich inzet voor een gezondere levensstijl.

3. Joe Biden

Over zijn relatie met vicepresident Joe Biden, die in de Verenigde Staten al ‘bromance’ wordt genoemd, zei Obama: ‘We zijn zo dicht tot elkaar gekomen, dat ze ons geeneens pizza meer serveren op sommige plekken in Indiana.’

Obama zei dat hij zich in dit vierde kwartaal van zijn presidentschap, relaxter voelt dan ooit: ‘Die schoudermassages van Joe Biden doen wonderen. Jullie zouden het eens moeten proberen.’

Obama zei dat naar aanleiding van een wet in Indiana, die het in het kader van religieuze vrijheid discriminatie van homo’s toestaat.

4. Obamacare

Ook zijn eigen paradepaardje, het veel gekritiseerde Obamacare dat een zorgverzekering voor iedereen mogelijk moet maken, nam Obama op de hak. ‘Vandaag de dag, dankzij Obamacare, hoeven Amerikanen die hun baan verliezen, niet bang te zijn dat ze ook hun verzekering kwijtraken. Graag gedaan, Democratische Senatoren.’

Dit waren enkele hoogtepunten. Kijk hier de hele toespraak terug:

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.