cultuur

In première: Elseviers selectie uit het cultuuraanbod

Door Pim Brasser - 14 april 2015

Een inkijkje in de subcultuur van de studentenvereniging, Jan Cremer in Verf, en meer.

Tv – Bademeisters

Elke zomer bewaakt het Utrechtsch Studenten Corps de Texelse stranden. De korte VPRO-documentaire Bademeisters geeft een inkijkje in de subcultuur van de studentenvereniging, met haar eigen hiërarchie, gebruiken en taal. NPO 3, 19 april, 22.50 uur

Kunst – William Kentridge

Hij is theatermaker, operaregisseur en scenograaf, maar de filminstallaties van de Zuid-Afrikaan William Kentridge zijn het meest geprezen. Zijn expositie in het filmmuseum EYE bevat een 45 meter lange fries met bewegende beelden. EYE, Amsterdam, 25 april tot en met 30 augustus

Film – Hungry Hearts

De Amerikaan Jude en de Italiaanse Mina zijn smoorverliefd, maar Mina raakt jong zwanger en geobsedeerd door hygiëne en voedsel. Jude grijpt in als zijn zoon ernstig ondervoed raakt. 23 april in de bioscoop

Ballet – La dame aux camélias

Muziek van Chopin, dans uitgevoerd door uitmuntende solisten als Igone de Jongh en Marijn Rademaker; het rijk gekostumeerde La dame aux camélias is de nieuwste productie van Het Nationale Ballet. Nationale Opera & Ballet, tot en met 26 april

Pop – London Calling

Het begon in 1992 als festival voor beginnende alternatieve Britse bands, maar ­tegenwoordig zijn artiesten uit de hele wereld welkom. Bands die er hun doorbraak beleefden, zijn onder meer The xx en The Kooks. Paradiso, Amsterdam, 24 en 25 april

Schilderkunst – Cremer in verf

De roman Ik Jan Cremer (1964) is zijn magnum opus, maar Cremer begon als schilder. De Fundatie wijdt een expositie aan 60 jaar schilderkunst van Cremer, die toont dat zijn schilderijen al net zo uitgesproken zijn als zijn boeken. De Fundatie, Zwolle, 19 april tot en met 23 augustus

Elsevier nummer 16, 18 april 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.