cultuur

In première: Elseviers selectie uit het cultuuraanbod

Door Pim Brasser - 07 april 2015

Met onder meer: Game of Thrones; Rachmaninov en Parijs-Roubaix.

Serie – Game of Thrones

De serie met het enorme aantal personages, brute moorden, naakt en draken gaat het vijfde seizoen in. Fans die ongeduldig zijn, kunnen maandagochtend om 3:00 uur inschakelen. HBO, 13 april

Theater – Genesis

Regisseur Johan Doesburg neemt afscheid bij Het Nationale Toneel met een ruim vijf uur durend stuk over het Oude Testament. Tien acteurs spelen de 150 bijbelpersonages. Zuiderstrandtheater, Den Haag, 15 april tot en met 24 mei

Klassiek – Rachmaninov

De Russische componist Sergej Rachmaninov (1873-1943) bracht met zijn a-capellastuk Wake voor de gehele nacht (1915) een ode aan de Russisch-orthodoxe kerk. Het koor Cappella Amsterdam voert het uit in Utrecht, Leiden, Amsterdam en in een kerk in Beek Ubbergen. 17 tot en met 25 april

Pop – Villagers

Het debuut van de Ierse folkpopband Villagers werd genomineerd voor de Mercury Prize. Het tweede album Awayland had een groots bandgeluid met elektronische invloeden, maar het aanstaande Darling Arithmetic heeft frontman Conor O’Brien, net als het debuut, zelf geschreven, opgenomen, geproduceerd en gemixt. 13 april beschikbaar

Wielrennen – Parijs-Roubaix

De bijnaam Hel van het Noorden dankt Parijs-Roubaix aan de vele kasseistroken. Vorig jaar wist de Nederlander Niki Terpstra daar het beste raad mee. Hij werd vorige week in Gent-Wevelgem al tweede. NPO 3, 12 april, 13.10 uur

Dans – NDT

Het Nederlands Dans Theater sluit het seizoen af met Kleines Requiem (1996) van cho­reograaf Hans van Manen en wereldpremières van de Canadese Crystal Pite en van het ­Israëlische duo Sharon Eyal & Gai Behar. Tournee 16 april tot en met 4 juni

Elsevier nummer 15, 11 april 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.