cultuur

Jan Slagter in beroep tegen Heel Holland Bakt-boete

Door Shari Deira - 02 april 2015

Het Commissariaat voor de Media legt Omroep Max een boete op van 162.000 euro. Aanleiding daarvoor is de Heel Holland Bakt-productlijn, die is verkocht door Albert Heijn.

Ahold heeft dankzij de productlijn kunnen ‘profiteren van het succes van een  met publiek geld gefinancierd programma’, oordeelt het commissariaat. Omroep Max gaat in beroep tegen de uitspraak.

Boete

Hoewel de merchandiseniet in handen waren van Omroep Max, maar van de commerciële tak van de BBC, heeft de omroep dit wel mogelijk gemaakt door de rechten uit handen te geven. ‘Daarmee heeft Omroep Max het dienstbaarheidsverbod overtreden en om die reden wordt de omroep door het commissariaat beboet.’

Behalve de merchandiserechten, werd het logo van het programma ook overgedragen aan de Britse omroep. Ahold heeft een overeenkomst gesloten met de Britten en kreeg daarmee de rechten van de producten.

Het Commissariaat voor de Media oordeelt dat Ahold heeft geprofiteerd van het met overheidsgeld gefinancierde Heel Holland Bakt. ‘Dit geld is  bedoeld om de publieke mediataak, het uitzenden van programma’s, te financieren. Voor publieke omroepen geldt dat zij zich moeten houden aan het dienstbaarheidsverbod.’

Jan Slagter

Omroep Max-baas Jan Slagter heeft eerder al zijn ongenoegen uitgesproken over het commissariaat. ‘Wij hebben hier niets mee te maken en we verdienen er ook niks aan. De BBC buit nu ons succes uit en daar baal ik van,’ zei Slagter in september tegen De Telegraaf.

Slagter heeft ook nu laten weten dat hij het niet eens is met de boete en gaat in beroep. ‘Als het moet tot de aan de Raad van State,’ zegt de omroepbaas tegen de NOS. Hij vindt 162.000 euro ‘buitenproportioneel hoog’.

Hij vergelijkt de situatie met die van kinderprogrammaprogramma Sesamtraat. ‘In winkels zie je overal Sesamstraat-poppetjes, zoals Bert en Ernie, liggen. Die heeft de NTR ook niet. Maar dat schijnt wel te mogen.’

Heel Holland Bakt wordt volgend televisieseizoen gewoon weer uitgezonden door Omroep Max. ‘Er komen zelfs wat extra afleveringen aan het einde van het jaar. Dus wat dat betreft komt het wel goed.’

Robert van Beckhoven en Janny van der Heijden zitten in de jury van Heel Holland Bakt (foto: ANP)

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.