cultuur

Jeremy Clarkson mag na ontslag toch weer terugkomen bij BBC

Door Elif Isitman - 08 april 2015

Voormalig Top Gear-presentator Jeremy Clarkson komt toch weer terug bij de Britse publieke omroep BBC. Clarkson werd vorige maand ontslagen, nadat hij een van de producers van Top Gear fysiek had aangevallen.

Op 27 april zal hij het satirische nieuwsprogramma Have I Got News for You presenteren, meldt BBC op haar website. ‘Het Top Gear-contract van Jeremy is niet vernieuwd, maar hij is niet verbannen van de BBC,’ aldus een woordvoerder van de Britse omroep.

Scheldpartij

Clarkson werd op 10 maart geschorst door BBC omdat hij de Top Gear-producer Oisin Tymon had uitgescholden en aangevallen in een hotel in North Yorkshire. Clarkson zou kwaad zijn geweest dat het hotel waar de ploeg verbleef op dat bewuste tijdstip geen warme maaltijden meer serveerde. Tymon eindigde hierdoor met een gespleten lip op de eerste hulp.

Het was niet het enige incident waar Clarkson bij betrokken was: de presentator veroorzaakte vaker opschudding met zijn ‘ongepaste’ gedrag en controversiële uitspraken.

Twee weken later maakte de Britse omroep bekend dat zijn contract voor het populaire autoprogramma niet zou worden vernieuwd. Hierna tekenden meer dan een miljoen fans een petitie die pleitte voor het schrappen van zijn ontslag, maar dit mocht niet baten.

Algemeen directeur Tony Hall van BBC verklaarde dat Clarkson een ‘lijn had overschreden’ en dat er geen uitzondering voor hem kon worden gemaakt. Clarkson was sinds 2002 de presentator van Top Gear.

Smetteloos

Nadat BBC twee weken geleden bekendmaakte dat Top Gear, dat wereldwijd ongeveer 350 miljoen kijkers trekt, zonder hem verdergaat, werd er logischerwijs van uitgegaan dat Clarkson bij de gehele omroep niet meer welkom was. Dit blijkt nu dus niet het geval.

Clarkson verscheen al een aantal keer eerder op tv als gastpresentator van Have I Got News for You. Ook bij dit programma heeft hij geen smetteloze reputatie. Zo gooide hij in 2008 bijvoorbeeld een pen naar een van de panellisten, die hier vervolgens een snee in zijn gezicht aan overhield.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.