cultuur

Kruidige geuren, mooie zuren: de bijna vergeten graciano-druif

Door Nicolaas Klei - 13 april 2015

Ruim twintig jaar geleden maakte ik kennis met graciano bij het Estación de Viticultura y Enología de Navarra.

Druif mourvèdre, die in herkomstland Spanje monastrell heet, wordt daar ook wel morrastel of morastell genoemd. Om het niet te overzichtelijk te maken, bedoelen Fransen als ze morrastel zeggen een heel andere druif, de Spaanse graciano.

Ruim twintig jaar geleden maakte ik kennis met graciano bij het Estación de Viticultura y Enología de Navarra. Ze zagen wel wat in die bijna vergeten druif, met z’n fijne kruidige geuren en mooie zuren. Wijnboeren in Rioja ook, en zo is graciano daar nu her en der te vinden.

De biologisch werkende firma Navarrsotillo maakt zelfs een wijn van louter graciano. En al drink ik zelf liever hun vrolijk-fruitige joven, het is een mooi gerijpte wijn, vooral dankzij dat rijpe, kruidige gracianofruit.

Elsevier nummer 16, 18 april 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.