cultuur

Leeuwinnen, kanaries: over bijzondere bijnamen voor voetbalteams

Door Lucas Gasthuis - 16 april 2015

Diersoorten zijn populair als bijnaam voor nationale voetbalteams. Vooral in Afrika zijn ze gek op beesten.

We zullen de komende maanden nog vaak over ze lezen. In een zomer zonder Olympische Spelen en een WK of EK voetbal moeten we het helaas doen met vrouwenvoetbal in Canada. En de speelsters van het Nederlandse team worden door journalisten hardnekkig aangeduid met leeuwinnen, of zelfs Leeuwinnen.

Deze diersoort komt ook voor in de bijnamen voor nationale voetbalteams van mannen. Kameroen bijvoorbeeld staat bekend als les lions indomptables, de ontembare leeuwen. In Afrika zijn ze sowieso gek op beesten. De spelers van Ivoorkust gaan door het leven als ‘olifanten’ en die van Togo als ‘sperwers’.

Betoverend

De Britten schijnen the three lions te worden genoemd. In het logo van hun voetbalbond staan drie leeuwen. Maar erg ingeburgerd is deze naam niet. Anders dan les bleus en de azzurri, waarmee wordt verwezen naar de blauwe kleuren van de shirts van de Fransen respectievelijk de Italianen. Superieur klinkt die Mannschaft als aanduiding voor het Duitse team.

De Brazilianen noemen hun nationale elftal gewoon seleção (selectie), maar bekender en leuker is natuurlijk ‘goddelijke kanaries’.

Het is een verwijzing naar het betoverende spel dat de Braziliaanse geelhemden laten zien. Of beter gezegd: lieten zien.
Bijna net zo mooi is ‘Rode Duivels’, een bijnaam die een Belgische sportjournalist in 1906 bedacht voor zijn krachtig spelende nationale elf. Zo zie je maar hoelang een journalistieke vondst kan meegaan.

Elsevier nummer 17, 25 april 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.