cultuur

Nieuwslezer Rick Nieman na 19 jaar weg bij RTL Nieuws

Door Servaas van der Laan - 30 april 2015

Rick Nieman stopt na negentien jaar met het voorlezen van nieuws bij RTL Nieuws. De presentator vindt dat het tijd is voor iets anders.

Vrijdag 22 mei is de laatste uitzending van de presentator, maakte de nieuwszender donderdag bekend.

Journalistieke projecten

Nieman wil zich na negentien jaar gaan toeleggen op schrijven en andere journalistieke projecten. ‘Ik word 50 en ik wil nog zo veel. Ik barst van de ideeën en hoop de komende jaren veel nieuwe dingen te doen en te leren. Ik wil graag projecten doen met mijn vrouw Sacha, waarbij zij fotografeert en ik verhalen schrijf. Wie weet kom ik terug op tv. Ik vind journalistiek mooi, ik wil journalistieke verhalen maken. Of dat nou op tv, op internet of in print is, dat maakt niet uit.’

De aanslagen op de Twin Towers van 11 september maakten de meeste indruk tijdens zijn carrière als nieuwslezer. ‘Dat was zo’n schok, zo onverwacht. Vanaf het moment dat de vliegtuigen in de WTC-torens vlogen, wisten wij dat de wereld nooit meer hetzelfde zou zijn.’ Ook de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh maakten diepe indruk op Nieman.

Pijn in het hart

Hoofdredacteur Harm Taselaar betreurt Ricks vertrek. ‘Ik neem met enig pijn in het hart afscheid van een super-professional en van een vriend. We hebben samen in al die jaren veel prachtige journalistieke avonturen meegemaakt. Mijn dank aan Rick voor al zijn geweldige bijdragen aan RTL Nieuws is dan ook groot. Voor mij zal hij altijd een schoolvoorbeeld blijven van wat een anchor van een nieuwsprogramma idealiter moet zijn’.

Nieman werkte sinds de zomer van 1996 bij RTL Nieuws. Hij presenteert zijn laatste RTL Nieuws bulletin op vrijdag 22 mei om 19.30 uur. Donderdagavond licht Nieman zijn vertrek toe bij RTL Late Night om 22:30 op RTL 4.

Nieman stopt niet helemaal met presenteren. Zo blijft hij onder meer actief als dagvoorzitter op evenementen van Elsevier.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.