cultuur

Nordic Cuisine in Den Haag: Bøg biedt subliem eten en Deense allure

Door Lucas Gasthuis - 27 april 2015

Voor de hippe ‘Nordic Cuisine’ die de wereld verovert, hoef je niet Scandinavisch te zijn. De populariteit van het Deense restaurant Bøg in Den Haag is zeer te begrijpen.

De telefoon is vandaag op het antwoordapparaat gezet, want anders is de toeloop te groot. De populariteit van dit Deense restaurant bij de achterdeur van Paleis Noordeinde in de Haagse binnenstad is zeer te begrijpen.

Want het eten is subliem en de rest (inrichting, eetgerei) is van een fijne Deense allure. Wat dat is? Deens design verraadt zich immer door simpele lijnen en duurzame materialen. Verfijnder dan (het Zweedse) IKEA, stijl- en smaakvoller ook, meer klasse, meer warmte.

Onnadrukkelijk, maar tegelijk onmiskenbaar.

In dit interieur is gastheer en eigenaar Peter Sørensen vanzelfsprekend geheel op zijn plaats. De Deen, die lang genoeg in Nederland woont om de taal vloeiend te spreken, somt rustig de ingrediënten op.

Inventief

Geen overdreven taal, maar eenvoud. Je mag kiezen uit een vijfgangenmenu van vis en vlees of vegetarisch. Met uiteenlopende allergieën wordt rekening gehouden.

En dan blijkt dat je voor de hippe ‘Nordic Cuisine’ die de wereld verovert, niet Scandinavisch hoeft te zijn. Chef Kasper Verlinden en rechterhand Tibor Pals verrassen met elk enthousiast en inventief gemaakt gerecht.

Elsevier nummer 18, 2 mei 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.