cultuur

Ook veel namen die nu populair zijn, komen uit de Bijbel

Door Lucas Gasthuis - 09 april 2015

Ook Sem, een van de populairste jongensnamen van de laatste jaren, komt voor in Genesis, als de oudste zoon van Noach.

John Heitinga wekt niet de indruk te beschikken over een grote kennis van de godsdienstgeschiedenis. Toch noemde de voetballer zijn dochtertje Jezebel. De naam, zoals kenners van de Bijbel weten, van  de tirannieke echtgenote van de Israëlische koning Achab.

Misschien was Heitinga niet op de hoogte van de historische achtergrond van deze naam. Het kan zijn dat hij gewoon een keer erg had genoten van Jezebel, een mooi nummer van Frankie Laine met pakkende poëzie: ‘If ever a pair of eyes promised paradise/ Deceiving me, grieving me, leavin’ me blue/ Jezebel, it was you.’

Aartsvader

Wel vaker zullen ouders hun baby een uit de Bijbel afkomstige naam hebben gegeven zonder zich er bewust van te zijn. Zij hoeven bij de keuze voor Bram en Daan niet per se te hebben gedacht aan de aartsvader Abraham en de profeet Daniël. En bij Eva is de inspiratiebron zelden meer het verhaal uit Genesis over de vrouw die uit de rib van Adam werd vervaardigd.

Een belangrijke opmars de laatste jaren heeft Sem gemaakt. In 2014 was het zelfs de populairste jongensnaam, vorig jaar belandde hij op de vijfde plek (Daan was 1, Bram 2). Ook Sem komt in Genesis voor, als de oudste zoon van Noach. De Joden vormen zijn nageslacht en worden daarom ook wel semieten genoemd.

Maar op de website zeevannamen.nl ontbreken verwijzingen naar de Bijbel bij de uitleg van ouders van de keuze voor deze naam. Zij vinden Sem gewoon ‘kort’, ‘krachtig’ of ‘stoer’ klinken.

Elsevier nummer 16, 18 april 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.