cultuur

Stoet van bewegende en dansende mensen in EYE

Door Riki Simons - 28 april 2015

Niet te missen expositie van de internationale grootheid William Kentridge in EYE. Hij maakte hiervoor een van zijn indrukwekkendste werken ooit.

William Kentridge If We Ever Get to Heaven EYE, Amsterdam, tot 31 augustus
5 van de 5 sterren

Dit is een niet te missen tentoonstelling in EYE, gemaakt door de Zuid-Afrikaan William Kentridge. Deze internationale grootheid introduceerde vanaf de jaren tachtig een soort tekenfilm, met vrije, kunstzinnige tekeningen in houtskool die je verder nooit in animatie ziet.

Kentridge werd door zijn ouders, allebei anti-apartheidsadvocaat, politiek-maatschappelijk geschoold. Dit klinkt in zijn werk door, maar nooit dogmatisch. Naast films maakt hij poppen en installaties, en regisseert hij theaterstukken en opera.

Voor EYE maakte hij een van zijn indrukwekkendste werken ooit: More Sweetly Play the Dance. Een 45 meter lange fries van een stoet bewegende en dansende mensen, met muziek en een vloeiend scala van treurige tot feestelijke emoties.

Deze recente techniek, een combinatie van tekeningen en gefilmde figuranten, zien we ook in andere film­installaties, plus een van zijn oorspronkelijke tekenfilms.

Elsevier nummer 18, 2 mei 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.