cultuur

Turk en Armeniër dichten kloof, een eeuw na de Armeense genocide

Door Servaas van der Laan - 24 april 2015

De Nederlands-Turkse Sinan Can en de Nederlandse-Armeense Ara Halici gaan in Bloedbroeders samen op zoek naar hun verleden. Het tweetal geeft een lovenswaardig voorbeeld voor veel Turken en Armeniërs die nog altijd in onderlinge haat leven.

Twee volkeren die eeuwen gebroederlijk naast elkaar leefden, werden in 1915 bruut uit elkaar getrokken. De Turken lijken veel van de terreur van hun voorouders te zijn vergeten, terwijl de Armeniërs maar niet kunnen vergeven.

Patstelling

De Turks Nederlandse ­Sinan Can en Nederlandse Armeniër Ara Halici proberen met Bloedbroeders die patstelling te doorbreken. Samen trokken zij door de streek van hun voorouders, wier verhalen de ­lezer tot op het bot raken.
Dapper dat Can zijn volk selectief geheugenverlies verwijt en de Turken oproept de deuren weer te openen voor de Arme­niërs, net als in de elfde eeuw, toen de Armeniërs de deur in Anatolië openden voor de Turken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.