cultuur

Woorden leren in een Rotterdamse speeltuin

Door Lucas Gasthuis - 23 april 2015

In de Rotterdamse wijk Spangen wonen veel kinderen van wie Nederlands niet de eerste taal is. Kinderen kunnen hun Nederlands spelenderwijs verbeteren in de taalspeeltuin.

Acht jaar geleden lanceerde Fenneke Hordijk het idee al. De beeldend kunstenaar en neerlandicus had fietsend langs speeltuinen in Rotterdam bedacht dat veel kinderen in haar stad kampten met overgewicht en moeite hadden met taal.

Waarom deze twee problemen niet tegelijk bestrijden door bewegen en het leren van Nederlands te combineren?

Taalspeeltuin

Hordijks idee viel in goede aarde bij de gemeentelijke autoriteiten. Maar ambtelijke molens bewegen langzaam, zodat pas twee weken geleden kinderen de eerste taalspeeltuin van Nederland – en zelfs de hele wereld – konden betreden. Burgemeester Ahmed Aboutaleb kwam naar het Spartapark in Spangen om de opening te verrichten.

De buurt wordt vooral bevolkt door Rotterdammers met een exotische achtergrond. Twee­taligheid is er eerder regel dan uitzondering, waarbij de taal van het nieuwe vaderland zeker niet altijd goed wordt beheerst. De bedoeling is dat allochtone kinderen die taal spelenderwijs leren door in de nieuwe speeltuin van paaltje naar paaltje te springen.

Spelling

Op die paaltjes staan letters, speciaal vormgegeven voor kinderen zodat zij ze met hun handen kunnen voelen en herkennen. Als het goed is, leren zij springend de spelling van de woorden van de eerste strofe van het liedje Een boot door de nacht van Koos Meinderts.

Nu maar afwachten of de taalvaardigheid in Spangen zal toenemen door de educatief verantwoorde speeltuin. Het is in elk geval een goedbedoeld initiatief.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.