cultuur

Benno L. of Benno Larue? Zorg om privacy criminelen is overdreven

Door Lucas Gasthuis - 19 mei 2015

Het gebruik van initialen valt te verdedigen als het gaat om een verdachte. Bij veroordeelde misdadigers ligt het anders.

Henri Lenferink mag blijven als burgemeester van Leiden. In de berichten over de herbenoeming van de PvdA’er werd vanzelf aandacht besteed aan zijn meest spraakmakende daad.

Lenferink kwam vorig jaar in het nieuws omdat hij een voor ontucht met minderjarige meisjes veroordeelde crimineel een plek in zijn stad gunde. In de media wordt deze pedofiel steeds aangeduid als Benno L. Maar hij heet Benno Larue.

Het gebruik van initialen valt te verdedigen als het gaat om een verdachte. Zolang iemand niet is veroordeeld, kan het verstandig zijn diens naam niet te onthullen om te voorkomen dat de reputatie van een onschuldige geweld wordt aangedaan.

Kans

Dit is ook min of meer de afspraak in de Nederlandse journalistiek. Hoewel deze weleens op een creatieve manier wordt ontdoken. Zo sprak De Telegraaf ooit van ‘de 24-jarige Oscar R., die dezelfde achternaam heeft als de in de politiek omhoog geschoten Evan Rozenblad’.

Anders wordt het als het gaat om een openbare aanslag waarbij geen twijfel bestaat over de identiteit van de dader. Elsevier had het na de moord op Pim Fortuyn en Theo van Gogh dan ook gewoon over Volkert van der Graaf en Mohammed Bouyeri.

Bij veroordeelde misdadigers past evenmin een grote zorg om de privacy. Larue verdient na zijn straf te hebben uitgezeten zeker een kans te laten zien dat hij zijn leven heeft gebeterd. Maar dat wil niet zeggen dat journalisten de achternaam van de pedofiel dienen te verzwijgen.

Elsevier nummer 21, 23 mei 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.