cultuur

Beter dan broccoli: is bloemkool eindelijk af van duffe imago?

Door Bram Hahn - 07 mei 2015

Steeds vaker halen koks en kookboekenauteurs de bloemkool onder het obligate melkpapje vandaan en doen ze er spannende dingen mee.

Ruim een jaar geleden was er een reclamecampagne voor broccoli. Met gelikte commercials à la Burger King en Coca-Cola werd een poging gedaan de groente hip en aantrekkelijk te maken. Een sympathieke actie die aardig wat weerklank vond, maar de keuze voor broccoli was wat vreemd.

Broertje bloemkool had eigenlijk een veel duffer imago dan broccoli en had dus meer baat gehad bij een krachtig marketingoffensief.

Bloemkool behoort niet tot de vergeten groenten, maar staat wel symbool voor de traditionele, wat saaie maaltijd van aardappelen, vlees en groenten.

Maar steeds vaker halen koks en kookboekenauteurs de bloemkool onder het obligate melkpapje vandaan en doen ze er spannende dingen mee. En dan blijkt hij zo’n publicitaire duw helemaal niet nodig te hebben.

Robuust

Wat wel hielp, waren de boeken van Yotam Ottolenghi, de Israëlische chef in Londen, die zeer succesvolle kookboeken maakt met groenten in de hoofdrol.

Hij laat met zijn op het Midden-Oosten gebaseerde recepten ten eerste zien – althans voor ­Nederlanders – dat bloemkool geen typisch Hollandse groente is, maar ook in veel andere delen van de wereld veel wordt gebruikt. Ottolenghi roostert de bloemkool, maalt rauwe bloemkool tot korrels ter vervanging van bulgur in Libanese tabouleh, en frituurt de roosjes.

Ook in Nederland zie je meer en meer originele toepassingen met bloemkool. Zelden meer in de vorm van zalfjes of moesjes, maar robuuster. Drie jonge vooraanstaande chefs – Bobby Rust, Joris Bijdendijk en Niven Kunz – hebben allen geroosterde bloemkool op de kaart. Opmerkelijk.

Geweldige salade

Een eenvoudig gerecht om zelf te proberen is deze variatie op een gerecht uit een oud boekje van Penelope Casas, een Grieks-Amerikaanse met verstand van de Spaanse keuken.

Zij combineert bloemkoolroosjes met ei (beide hebben een hint van zwavel) met kappertjes en knoflook. Een geweldige salade, die nog beter wordt door de roosjes te roosteren.

Verwarm de oven op 200 graden Celsius en bekleed een bakplaat met vetvrij papier. Snijd een bloemkool in roosjes en de roosjes in plakken van 1 centimeter. Hussel ze door elkaar met twee eetlepels olijfolie, spreid uit op de bakplaat en rooster ze in circa 40 minuten goudbruin.

Maak een dressing van 4 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels rodewijnazijn, 2 eetlepels kappertjes, 1 theelepel scherp paprikapoeder, 1 teen geperste knoflook, 2 eetlepels gehakte peterselie, peper en zout.

Schep de dressing door de nog warme bloemkool en laat een paar uur staan op een koele plek.

Elsevier nummer 20, 16 mei 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.