cultuur

Blueslegende B.B. King op 89-jarige leeftijd overleden

Door Shari Deira - 15 mei 2015

De Amerikaanse blueslegende B.B. King is overleden. King keerde onlangs naar huis na een kort verblijf in het ziekenhuis, waar hij werd behandeld voor zijn hoge bloeddruk en diabetes. B.B. King is 89 jaar geworden.

King kampte al meer dan twintig jaar met diabetes en het was al de tweede keer in een maand tijd dat hij werd opgenomen, meldt nieuwszender Sky News.

Hits

B.B. King gelaste de laatste show van zijn tour vorig jaar af, omdat hij zich niet goed voelde. De gitarist en zanger werd op 16 september 1925 geboren in Mississippi met de naam Riley B King.

Als kind plukte hij katoen om zijn moeder aan extra inkomen te helpen. De muziek waarmee hij het eerst in aanraking kwam, was gospel, in de kerk. Van de predikant leerde hij gitaar spelen.

De blueslegende maakte meer dan vijftig albums, en was bekend door hits zoals Three O’Clock Blues (1952), The Thrill Is Gone (1970) en het duet When Love Comes to Town met U2 (1989). In 1984 werd King opgenomen in de Blues Foundation Hall of Fame en in 1987 in de Rock and Roll Hall of Fame.

Als tachtiger deed King het nauwelijks rustiger aan. Hij bleef rondreizen en was nog steeds de ‘blues ambassadeur’. King had ook fans in het Witte Huis. In 2012 zong hij, heel even, samen met president Barack Obama.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.