cultuur

Brievenboek Frans Kellendonk: een must voor fans, wel wat braaf

Door Gertjan van Schoonhoven - 19 mei 2015

Helder denken en schrijven kon Kellendonk. De grootste schrijver van zijn generatie in wording is alweer een kwart eeuw dood.

Zijn bewonderaars zorgen goed voor zijn nagedachtenis. De jong overleden schrijver Frans Kellendonk (1951-1990) is alweer een kwart eeuw dood, en dat wordt gememoreerd met avonden, symposia, een nieuwe editie van zijn Verzameld Werk, een luisterboekuitgave van zijn roemruchte, moralistische ideeënroman Mystiek Lichaam (1986) – misschien wel de laatste, werkelijk controversiële Nederlandse roman – en een uitvoerige selectie van zijn brieven.

Voor fans zijn De brieven (ruim driehonderd) een must, wie Kellendonk wil ontdekken (vooral doen!), kan zich beter storten op zijn literaire werk en zijn schitterende essays. Je moet wel erg van Kellendonk houden om de vele brave kattebelletjes in De Brieven te waarderen.

Staat tegenover: ook veel moois, want helder denken en schrijven kon Kellendonk, de grootste schrijver van zijn generatie in wording, helaas door aids geveld.

Elsevier nummer 21, 23 mei 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.