cultuur

De geur van lente, de smaak van versgeslepen sabels

Door Nicolaas Klei - 26 mei 2015

Piepjonge pétrol, uit 2013 en 2014: giet ze in een karaf en wacht een jaar of vijf.

Bij de aankomst van een champagnegraaf in een Bentley nog ouder en mooier dan de Jaguar van inspecteur Morse, vroeg collega Crum zich bezorgd af wat dat niet zou slurpen. Bij zo’n mooie automobiel speelt benzine toch geen rol! Slechts champagne.

‘Ja maar, ik bedoel ook hoeveel kilometer de graaf op een liter champagne kan rijden!’ Ik maakte Crum mijn excuses. Ik had kunnen weten dat hij slechts aan benzine denkt bij oude riesling. Pétrol, heet die geur.

Ik moest er aan denken toen – na een barre tocht in het door slagregens en rode broeken geteisterde Gooische land weer veilig thuis – een onverbiddelijk strakdroge riesling van Rebholz me goeddeed als een stalen ros. De geur van lente, de smaak van versgeslepen sabels. Nu nog piepjong, 2013 en 2014, dus giet ze in een karaf of wacht een jaar of vijf.

Ökonomierat Rebholz, pfalz, rieslings vanaf € 15,95 degoudenton.nl

Elsevier nummer 22, 30 mei 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.