cultuur

Dit is de winnaar van Beste Gebouw van het Jaar-prijs

Door Irene Start - 21 mei 2015

Rotterdam Centraal is het Beste Gebouw van het Jaar. De ontwerpers zijn er in geslaagd een moderne ‘overstapmachine’ te maken.

‘Spoorkathedraal’, ‘Studio Kapsalon’, ‘Puntzak’, ‘Haaienbek’; laat het aan de Rotterdammers over om een originele bijnaam te verzinnen voor hun centraal station. Het ontwerp van Team CS (een samenwerkingsverband tussen Benthem Crouwel, MVSA Meyer en van Schooten Architecten en West 8) werd donderdag 21 mei uitgeroepen tot Beste Gebouw van het Jaar.

Indruk

De jury, die de winnaar koos uit 120 inzendingen, toonde zich ‘diep onder de indruk’ van de manier waarop Team CS met een groot gebaar een veelvoud aan ruimtelijke vraagstukken heeft weten op te lossen. Metro en station zijn verbonden, en er is een grandioze entree naar de stad toe gecreëerd.

Uit het juryrapport: ‘Het is een gebouw met internationale allure, en toch zo Rotterdams. Het beeld – de roestvrijstalen punt die brutaal de stad in steekt – is krachtig en stoer, het plein groots. Tegelijk kent de stationshal een menselijke maat, heeft het houten interieur iets aaibaars; het is een plek waar je je op je gemak voelt. Rotterdam Centraal heeft het allemaal in zich.’

Publieksprijs

De winnaar van de Publieksprijs is High Tech System Park Hengelo. De bouw van het hightech park in Hengelo betekent een revolutie voor Thales, een onderneming die actief is op het gebied van defensie en informatie-technologie.

Een gedateerd fabriekscomplex wordt volgens een masterplan van Leijh Kappelhoff Seckel van den Dobbelsteen, Reitsema & partners en MTD landschapsarchitecten getransformeerd tot een groene campus.
http://www.youtube.com/watch?v=DPblnhhZ1FA?list=PLH7IlcI3_aOpu-2-BM3q-2aEVKxutpgZ0

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.