cultuur

Elke lettergreep die Thomas Hampson zingt, druipt van betekenis

Door Joost Galema - 04 mei 2015

Op de laatste cd vertelt de Amerikaanse Bariton Hampson over zichzelf en de muziek.

Een muzikale loopbaan in vogelvlucht, dat is de strekking van de serie Autograph van Warner Classics. In het geval van de Amerikaanse bariton Thomas Hampson komt dat neer op twaalf cd’s, met repertoire dat alle genres, van Bach tot Broadway, en vier eeuwen omspant.

Op de laatste cd vertelt Hampson over zichzelf en de muziek. Over elke noot die je hoort, heeft de belezen Amerikaan nagedacht. En dat maakt hem tot een van de grootste liedzangers van deze tijd. Alle lettergrepen die hij zingt, druipen van betekenis.

In opera komt hij daardoor minder tot zijn recht, want op dat podium gaat het vooral om het uitbeelden van een karakter. En daarvoor is Hampsons aanpak vaak te intellectueel.

Elsevier nummer 19, 9 mei 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.