cultuur

Elsevier-correspondent wint Lira Correspondentenprijs 2014

Door Robbert de Witt - 15 mei 2015

Midden-Oosten-correspondent Remco Andersen heeft de Lira Correspondentenprijs 2014 gewonnen. Andersen (34) schrijft sinds 2011 voor Elsevier, daarnaast schrijft hij ook voor de Volkskrant en De Morgen en levert hij bijdragen aan BNR.

Aanvankelijk vanuit Damascus en later voornamelijk vanuit Beirut, bericht Andersen over de ontwikkelingen in de Arabische wereld en Iran.

Brandhaarden

‘Je ziet echt het landschap dat hij beschrijft. Hij kan heel ingewikkelde kwesties in een paar zinnen heel begrijpelijk maken,’ zegt juryvoorzitter Margriet Brandsma. ‘En wat ook heeft meegewogen: hij is erbij, bij de brandhaarden. Remco is echt een correspondent die ons het gevoel geeft dat we over zijn schouder mogen meekijken.’

In een reactie zegt Remco Andersen: ‘Ik ben ontzettend vereerd met de prijs, en zie het ook als een beetje een opsteker voor journalistiek in deze problematische regio; moeilijk, maar cruciaal.’

Uitreiking

De prijs wordt uitgereikt op donderdag 4 juni tijdens de Avond van de Bijzondere Journalistiek in de Tolhuistuin in Amsterdam. Andersen ontvangt een oorkonde en een bedrag van 5.000 euro.

Voor Elsevier schreef hij het afgelopen jaar onder meer een grote reportage over de opmars van IS in Irak en een artikel over Koerdische strijd tegen IS.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.