cultuur

Elseviers selectie uit het cultuuraanbod

Door Pim Brasser - 21 mei 2015

Een fotoserie over jongerencultuur vanaf eind jaren negentig: sex, drugs and rock-‘n-roll, maar ook skateboard, graffiti en housefeesten. Plus: het Holland Festival in Amsterdam.

Foto – Ryan McGinley

De Amerikaanse fotograaf Ryan McGinley legt vanaf eind jaren negentig de nieuwe jongerencultuur vast. Nog steeds sex, drugs and rock-‘n-roll, maar ook skateboard, graffiti en housefeesten tot vroeg in de ochtend. Kunsthal KAdE, Amersfoort, 30 mei tot en met 30 augustus

Tv – Geef me ’s ongelijk

De vijftienjarige Julius zit midden in de ­puberteit: hij wordt van school gestuurd, blowt veel en heeft als enige altijd gelijk. Het opvallendste aan deze korte documentaire is het engelengeduld van de ouders. NPO 3, 24 mei, 22.50 uur

Theater – Stad der blinden

Hoe is de belevingswereld van een blinde die eerst kon zien? Regisseur Thibaut Delpeut probeert het in beeld te brengen in een voorstelling geïnspireerd op de roman De stad der blinden van José Saramago. Première Spring Festival, Utrecht, 26 mei

Podiumkunst – Holland Festival

Het Holland Festival biedt als altijd de top van het internationale theater-, opera- en dansaanbod, opgeleukt met afterparty’s en een Holland Festival eetclub. 30 mei tot en met 23 juni, diverse theaters, Amsterdam

Klassiek – Marc-André Hamelin

Een mooie traditie, het Concertgebouw Amsterdam dat onder het motto Meester­pianisten elk seizoen de beste pianisten
ter wereld uitnodigt. De Frans-Canadese Marc-André Hamelin speelt Godowsky en Liszt. Concertgebouw Amsterdam, 31 mei

Film – Amsterdam Spanish Film Festival

Bioscoopketen Pathé zet de Spaanse film in de schijnwerpers met een heus festival. Het opent met La isla mínima, over de vermissing van twee zussen in de jaren tachtig. Won tien Goya Awards, de ­belangrijkste Spaanse filmprijs. Pathé Tuschinski, Amsterdam, Pathé Buitenhof, Den Haag, 27 tot en met 31 mei

Elsevier nummer 21, 23 mei 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.