cultuur

Fotofestival Naarden: onze relatie tot water glossy verbeeld

Door Irene Start - 28 mei 2015

In Naarden is onder meer te zien hoe Kadir van Lohuizen op documentaire wijze verslag doet van verdwijnende werelden door overstromingen.

‘Een dorstige strijdkreet’ – zo noemt de organisatie van Fotofestival Naarden het zelf in de festivalkrant. Water, en onze relatie daarmee, is dit jaar het thema, en de uitwerking loopt sterk uiteen. In de Grote Kerk in Naarden is te zien hoe Kadir van Lohuizen op documentaire wijze verslag doet van verdwijnende werelden door overstromingen. Daartegenover staat het werk van de Brit Jimmy Nelson. Voor zijn project Before They Pass Away portretteerde hij stammen in hun eigen omgeving, maar wel geënsceneerd en glossy – beelden met stopping power.
Het festival is verspreid over acht locaties, met voldoende horeca ertussen voor een korte pauze. Vooral Bastion Oranje is de moeite waard. Niet zozeer vanwege de (voorspelbare) foto’s van regenbuien en scheepswrakken, maar om fotografen als Erik Jan Venhuizen. Hij legde mensen onder water vast, klikte precies op het moment dat ze naar lucht happen en hun gezichtsuitdrukking niet langer beheersen.

Elsevier nummer 22, 30 mei 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.